„Cały ten cukier” jest dokumentem, w którym reżyser, z pomocą ekspertów, opracował i przeprowadził na własnej osobie eksperyment, by zbadać negatywny wpływ cukru na ludzki organizm i odpowiedzieć na pytanie: co cukier potrafi zrobić z ciałem?
Po trzyletnim odstawieniu cukru przystąpił do działania. Najpierw spożywał 40 łyżeczek cukru zawartego w rekomendowanych jako zdrowe produkty przez 60 dni. Następnie zamienił je na cukier rafinowany, dodawany do żywności. Podczas eksperymentu nie zrezygnował z aktywności fizycznej. podróżował do australijskich Aborygenów i USA, wyciągając wnioski o negatywnym wpływie produkowanych tam napojów. W filmie został przedstawione również znaczenie reklamy i manipulacji, stosowane przez koncerny wytwarzające żywność. Gameau wprowadził do dokumentu elementy przedstawienia, teledysku, animacji czy kiczowatych reklam, w których osadza samego siebie.
Nagroda AACTA 2015 - Najlepszy film dokumentalny